Milan Šelj o Poezija=Magija Vide Mokrin-Pauer

!!!Poezija=Magija!!!

…moje mesto ni ob nekom, ampak je v meni…”

Ko sem prebral pesniško zbirko !!!Poezija=Magija!!! v prvo in potem še v drugo in poslušal CD sem bil čisto pijan od besed, omamljen od pomenov. Enostavno nisem bil pripravljena na takšno intenziteto. Če sem si po branju zbirke še nekako opomogel, pa me je poslušanje CD-ja opilo z besedami do konca, saj se mi zdi, da je poezija na CD-ju še dodatno skoncentrirana, kot Eliksirji na koncu pesniške zbirke.

Vida je svojo zadnjo pesniško zbirko v knjižni obliki okarakterizirala kot partituro, in to se mi zdi resnično najbolj natančen in pravi opis. Besede v zbirki so namreč kot notni zapis in njene pesmi so nadvse in predvsem zvočne, kot skladbe, in zaživijo svoje polno življenje šele, kadar ji slišimo v njeni interpretaciji na CD-ju.

!!!Poezija=Magija!!! je Vidina najbolj radikalna zbirka doslej. V njej gre pomensko (in jezikovno) do najglobljih delcev in pomenov, in s svojim vztrajnim in silovitim pesnenjem zaobjame intelektualno, emocionalno in senzualno celotna stvarstva in vesolja. Pravzaprav je paradoksalno (in je to z besedami težko opisati), vendar se mi zdi, da se prav zaradi tega silovitega preobilja besed uspe prebiti do najglobljih, najbolj bistvenih pomenov človeškega bivanja, eksistence, ljubezni in radosti ustvarjanja.   

Celoten koncept zbirke je do potankosti domišljen in briljanten. Na CD-ju svojo poezijo z brajem (in glasbo) še nadgradi in zgosti v senzualno erotičen eliksir. In nihče ne piše (v slovenskem jeziku) erotično tako nabite poezije, kot jo piše Vida. Ta je v novi zbirki drugačna od tiste, ki smo je bili vajeni v njeni poeziji doslej; zdaj je erotika veliko bolj vseobsegajoča in ne zaobjema le moškega, temveč celotna stvarstva.

Knjiga si zaradi svoje edinstvenosti in avantgardnosti resnično zasluži najširše pozornosti. Vem, da se bom vračal k branju zbirke in poslušanju CD-ja spet in spet. Da se napijem globljih pomenov. Da se naužijem radosti nad ustvarjanjem in radosti nad življenjem!

Hvala!